Äpplemoskaka och att brinna

äpplemoskaka
äpplemoskaka

Denna veckan bloggar jag som gästbloggare på vår lokala tidning Alingsåstidningen, men jag tänker att jag lägger in de inläggen här med:)

Att brinna för något!
Har du något intresse? Ett intresse som du tänker på mest hela tiden, ett intresse som du lägger ner massor av tid på, ett intresse som får dig att må bra, nästintill en passion. Du känner att något brinner inom dig och du vill bara mer och mer, komma längre och längre och bli så duktig du bara kan? Vi kanske inte har samma intresse men det spelar ingen roll, du vet exakt hur jag känner. Varmt välkommen till min värld.

 

Vad är då min passion som jag brinner så mycket för, jo bakning. Något så simpelt som bakning. Bakningen är något som har styrt mitt liv ganska mycket sedan jag var 16 år och gick i skolan. Jag har alltid tyckt om att baka och har gjort det sen jag var liten. Mamma satte ofta en bulldeg som jag sedan själv fick baka ut. Hon hjälpte mig ju såklart med ugn och avbakning men resten gjorde jag själv.

Jag hade dock storslagna planer som barn att bli kock. Jag skulle bli en stor känd kock och laga mat åt kungen och drottningen. Det var mitt mål. Men sen hände något, en praktikperiod på två veckor skulle göras i nionde klass, jag och en klasskompis valde att praoa på Runes Konditori i Vårgårda. Där sket sig allt med kockplanerna, det var ju bagare jag skulle bli! Som jag älskade att gå där i bageriet med Hasse, Pernilla och Kerstin och de andra. Direkt efter nionde klass påbörjade jag därför en lärlingsutbildning där på Runes Konditori vilket jag tycker är ett alldeles ypperligt sätt att skaffa sig en utbildning på. Det man lär sig bäst på i praktiska yrken är ju praktiken och hur allt hänger ihop med kemi och olika processer när man hanterar det dagligen och upplever det själv.

Här är jag nu iaf 30 år senare med massor av bakning på olika sätt med mig i bagaget och har precis börjat blogga på bettyskringlor.se. Jag som aldrig följt en blogg och knappt har någon datavana alls och inte alls fattat grejen med det hela med blogg har nu totalt ändrat uppfattning. Det är ju hur kul som helst ju att blogga. Det har blivit en ny liten bebis att ta hand om. Hela grejen med bloggen, att planera vad jag vill baka, hur det ska fotas och all planering runt det är superroligt. Jag tror att jag har två följare i alla fall och det är jag så tacksam för. Att någon annan vill prova att baka efter mina recept och att jag inspirerar någon till att baka. Det är stort. För mig. Nu hoppas jag med det här att locka ytterligare någon mer att baka.

Idag tänker jag bjuda på ett av min mormor Bettys fantastiska recept, en äpplemoskaka som är väldigt enkel att baka men helt ljuvligt god. När jag bakade den sist så använde jag blåbärssylt istället för äpplemos och man kan använda den sylt man själv tycker är godast. Receptet är gammalt med mått som kaffekoppar men en kaffekopp är ca 1,5 dl.
Lycka till. Kärlek
//Betty

Bettys äpplemoskaka. Foto: Privat
Bettys äpplemoskaka. Foto: Privat

Äpplemoskaka:
125 gr smör
1 kkp socker
1 ägg
3 kkp vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 kkp sylt
Blanda ihop smör och socker i en bunke med vinge eller krokar, slå sedan i resterande ingredienser förutom sylten och blanda snabbt ihop till en smidig deg. Plasta degen och låt den vila i kylen någon timme. Ta ur degen ur kylen och dela den i två delar. Smörj en springform24 cm dia med smör i botten och runt kanterna. Kavla ut den ena halvan av degen som botten till kakan, den ska täcka hela botten i springformen och gå någon cm upp på kanten. Bred valfri sylt på hela botten. Dela upp den andra halvan med deg i mindre bitar och rulla ut smala längder som du lägger i flätor över sylten. Se bilden hur jag gjort. Baka av kakan i 180 gr varmluft i ca 20-25 minuter.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

19 − tolv =