Blogg

Vanilla and Blueberryswirl cookies

Vanilla and Blueberryswirl Cookies
Vanilla and Blueberryswirl Cookies

 

Hej och hjälp så längesen jag skrev något på bloggen.
Det är fullt upp i livet med jobbyte, bygga bageri och fixa i ordning råvaror och utenciler. Ragga kunder och alla gamla kontakter inom bagerivärlden och försöka bygga upp en liten verksamhet igen. Jag vill ju så gärna det här och har längtat något enormt efter just det jag nu försöker bygga upp.
Ett litet gårdsbageri där jag kan baka mot beställningar, ha lite direktförsäljningar när andan faller på och köra några popupcafeèr på somrarna.
Många undrar vad som är på gång och 
hur det kommer att fungera, jo- precis som vilket vanligt bageri som helst. Ni ringer mig på Mormor Bättys Kringlor beställer det ni vill ha, jag bakar och ni hämtar upp i Södra Härene på Gårdsbageriet. Man kan också såklart göra en förfrågan via mail på: mormorbettyskringlor@hotmail.com
Betalar gör man via faktura, kontanter eller swish när man hämtar.
Självklart är jag reggad f-skatt och har en  livsmedelsgodkänd lokal.
Så enkelt var det !

Idag har jag bakat lite småkakor hemma. Favoriten är ju småkakor, både att baka och att äta, lol.
Provade att göra en form av schackrutor fast i swirl och med smakerna vanilj och blåbär. De blev såå fina tycker jag och alldeles alldeles utsökt goda.
Jag tog ett vanligt schackruterecept och delade upp degen i två delar, i den ena slog jag i ett krm vaniljpulver och i den andra ett par tsk blåbärssylt

Såhär gjorde jag.

Vanilla and Blueberryswirlcookies:

4.5 dl vetemjöl
1 dl socker

200 gr smör
2 tsk blåbärssylt

1 krm vaniljpulver

Blanda ihop alla ingredienser utom sylten och vaniljen i en degmaskin, låt den gå tills du har en deg.
Ta sedan upp degen på bakbordet, dela den i två lika stora delar, blanda in vaniljpulvret i den ena delen och blåbärssylten i den andra.
Kavla yr degarna till lika stora plattor ca 0.5 cm tjocklek. Pensla den vita degen med vatten ovanpå och lägg den lila degen på den vita, kavla lite så de fastnar.
Rulla sedan ihop degarna till en fast rulle, lägg rullen i kylen att stelna en halvtimme. Skär sedan upp kakor av rullarna ca 1 cm breda. Lägg på plåt och baka i 180 grader varmluft ca 12 minuter.

Lycka till. Kärlek//Betty

 

Äpplemoskaka och att brinna

äpplemoskaka
äpplemoskaka

Denna veckan bloggar jag som gästbloggare på vår lokala tidning Alingsåstidningen, men jag tänker att jag lägger in de inläggen här med:)

Att brinna för något!
Har du något intresse? Ett intresse som du tänker på mest hela tiden, ett intresse som du lägger ner massor av tid på, ett intresse som får dig att må bra, nästintill en passion. Du känner att något brinner inom dig och du vill bara mer och mer, komma längre och längre och bli så duktig du bara kan? Vi kanske inte har samma intresse men det spelar ingen roll, du vet exakt hur jag känner. Varmt välkommen till min värld.

 

Vad är då min passion som jag brinner så mycket för, jo bakning. Något så simpelt som bakning. Bakningen är något som har styrt mitt liv ganska mycket sedan jag var 16 år och gick i skolan. Jag har alltid tyckt om att baka och har gjort det sen jag var liten. Mamma satte ofta en bulldeg som jag sedan själv fick baka ut. Hon hjälpte mig ju såklart med ugn och avbakning men resten gjorde jag själv.

Jag hade dock storslagna planer som barn att bli kock. Jag skulle bli en stor känd kock och laga mat åt kungen och drottningen. Det var mitt mål. Men sen hände något, en praktikperiod på två veckor skulle göras i nionde klass, jag och en klasskompis valde att praoa på Runes Konditori i Vårgårda. Där sket sig allt med kockplanerna, det var ju bagare jag skulle bli! Som jag älskade att gå där i bageriet med Hasse, Pernilla och Kerstin och de andra. Direkt efter nionde klass påbörjade jag därför en lärlingsutbildning där på Runes Konditori vilket jag tycker är ett alldeles ypperligt sätt att skaffa sig en utbildning på. Det man lär sig bäst på i praktiska yrken är ju praktiken och hur allt hänger ihop med kemi och olika processer när man hanterar det dagligen och upplever det själv.

Här är jag nu iaf 30 år senare med massor av bakning på olika sätt med mig i bagaget och har precis börjat blogga på bettyskringlor.se. Jag som aldrig följt en blogg och knappt har någon datavana alls och inte alls fattat grejen med det hela med blogg har nu totalt ändrat uppfattning. Det är ju hur kul som helst ju att blogga. Det har blivit en ny liten bebis att ta hand om. Hela grejen med bloggen, att planera vad jag vill baka, hur det ska fotas och all planering runt det är superroligt. Jag tror att jag har två följare i alla fall och det är jag så tacksam för. Att någon annan vill prova att baka efter mina recept och att jag inspirerar någon till att baka. Det är stort. För mig. Nu hoppas jag med det här att locka ytterligare någon mer att baka.

Idag tänker jag bjuda på ett av min mormor Bettys fantastiska recept, en äpplemoskaka som är väldigt enkel att baka men helt ljuvligt god. När jag bakade den sist så använde jag blåbärssylt istället för äpplemos och man kan använda den sylt man själv tycker är godast. Receptet är gammalt med mått som kaffekoppar men en kaffekopp är ca 1,5 dl.
Lycka till. Kärlek
//Betty

Bettys äpplemoskaka. Foto: Privat
Bettys äpplemoskaka. Foto: Privat

Äpplemoskaka:
125 gr smör
1 kkp socker
1 ägg
3 kkp vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 kkp sylt
Blanda ihop smör och socker i en bunke med vinge eller krokar, slå sedan i resterande ingredienser förutom sylten och blanda snabbt ihop till en smidig deg. Plasta degen och låt den vila i kylen någon timme. Ta ur degen ur kylen och dela den i två delar. Smörj en springform24 cm dia med smör i botten och runt kanterna. Kavla ut den ena halvan av degen som botten till kakan, den ska täcka hela botten i springformen och gå någon cm upp på kanten. Bred valfri sylt på hela botten. Dela upp den andra halvan med deg i mindre bitar och rulla ut smala längder som du lägger i flätor över sylten. Se bilden hur jag gjort. Baka av kakan i 180 gr varmluft i ca 20-25 minuter.

Easter Eclairs

 

 

 

 

Easter Eclairs
Easter Eclairs i mitt kök

Snart är det Påsk.

Påsken tycker jag är den absolut mysigaste helgen av alla som vi har i Sverige, oftast helt kravlös och okomplicerad med massor av god mat och godsaker. Ofta är det fint väder med, fast i år känns det ju tveksamt…..
Påsken i år ska firas hemma med svärföräldrarna och en del av familjen, vårt Colombiasällskap helt enkelt. Det kommer bli hur kul som helst!
Vi ser verkligen fram emot detta. Såklart kommer det bli mängder av god mat, svärfar är en riktig fena i köket minsann. Jag ska fixa lite ”ägg under täcke” att ta med och någon form av fika
och kanske blir det då de här eclairen som jag provbakade här nu på morgonen.  Jag använde mig av ett recept jag hittade på köket.se, det är Leila Lindholms recept. länk här..https://www.koket.se/leila-bakar/leila-lindholm/eclair/    Dock använde jag en slät tyll när jag spritsade ut P7 och jag bakade faktiskt av dem i ca 22 minuter istället för 15 som det står i receptet , krämen uteslöt jag bara kaffet och tillsatte ett par msk lemoncurd, lite rivet citronskal och lite citronsaft. Det blev hur gott som helst. Glasyren gjorde jag av florsocker och äggvita för lite tjockare fastare konsistens.

Lycka till. Kärlek//Betty

Tycker du om Amerikanska pannkakor med lönnsirap lika mycket som jag….

Maple Walnut Cookies

Amerikanska pannkakor med nötter, bacon, en stor klick smör och löjligt mycket lönnsirap är ju bara så gott men såklart inte särskilt hälsosamt, och speciellt inte när man försöker hålla nere på kalorierna. Men ibland så unnar jag mig det. En mysig ledig söndag t ex.
Annars gör man småkakor av det.
Inte jättenyttigt det heller…
Helt galet kanske med bacon i kakdegen men det blev verkligen fantastiskt gott.

Om man nu inte smaskar upp kakdegen innan vill säga, jag höjer ett varningens finger.
KAKDEGEN jag säger bara det. Mums!
Superenkla Cookies som man bara rör ihop och bakar av.

Såhär gjorde jag,

,

Maple Walnut Baconcookies:

150 gr rumsvarmt smör
2 dl farinsocker
0,25 tsk vaniljpulver
1 ägg
1 dl ljus sirap
1 dl lönnsirap
4,25 dl vetemjöl
0,5 tsk bikarbonat
0,5 tsk salt
1,5 dl hackade valnötter
1 dl ljusa chokladknappar
100 gram bacon

Glasyr:
4 msk lönnsirap
1.5 dl florsocker

Börja med att hacka baconet i små bitar och bryn det i en stekpanna till det är knaprigt, låt fettet rinna av på hushållspapper. Vispa sedan ihop det rumsvarma smöret med farinsockret och vispa ca 2-3 minuter, tillsätt ägg, sirap och vanilj och blanda det väl. Tillsätt bacon, salt, de hackade nötterna och chokladknapparna. Sist av allt blandar du ner mjölet och bikarbonaten. Nu är degen ganska kladdig så ställ in den i kylen en timme att stelna lite.
Rulla matskedstora kulor och lägg 8 på varje plåt. Baka av kakorna i 175 grader varmluft va 14 minuter. Låt de svalna på plåt och rör ihop glasyr och sprinkla över kakorna.
Sen är det bara att njuta!

Lycka till. Kärlek//Betty

Maple Walnut Cookies

Amish Dinner Rolls eller som vi säger här på bonnalandet- Potätebrö.

Alltså det är inte mycket som slår ett alldeles ljummet hembakat bröd, eller hur?
Idag provbakade jag de här Potatisbullarna eller som de heter i Us and A- Amish Dinner Rolls.
Åh herre min je va goda de blev, såå saftiga och fluffiga. Väldigt mycket motsats till de trendiga surdegsbröden, he he.
De här passar perfekt att göra som hamburgerbröd också om man vill eller varför inte korvbröd?
Kanske är det de här bröden som kommer med när Mormor Bättys Kringlor kör sina popupcafè, vi får se.

Ja det har jag ju inte berättat än att jag och min äldsta tös kommer köra ett popupcafè vid några tillfällen i sommar.
Vi har börjat att planera för fullt och det kommer bli så himla roligt. Datumen och platsen är bokade och klara, men det återkommer vi till när det börjar närma sig. Håll Gärna utkik här och på facebook för vi kommer köra lite tävlingar med finfina priser. Jag hoppas verkligen vi ses då!

Tillbaka till Potätebröa, de är väldigt lättbakade, tänk dock på att degen är liite kladdig. den blir bäst då. Och förbered den kokade potatisen.

Såhär gjorde jag,

Amish Dinner Rolls:
Fördeg:
2,5 tsk torrjäst
1.25 dl ljummet vatten
1,25 dl vetemjöl

Tillsätt:
2,25 dl mosad kokt potatis
2 tsk honung
1,5 tsk salt
1 ägg
3 msk smör
ca 6 dl vetemjöl

Blanda ihop allt till fördegen i en deggryta, låt vila i ca 15 minuter, tillsätt sedan resten av ingredienserna och blanda till en smidig deg.
Ställ in hela grytan med ett lock på i ugnen på 50 gr.Låt den jäsa i ca 1 h till dubbel storlek.
Ta ut den färdigjästa degen på ett mjölat bakbord och platta försiktigt till. dela upp i 16 lika stora delar och rulla dem till runda bollar.
Lägg bollarna i en smord liten ugnsform, låt dem jäsa till dubbel storlek i avstängd ugn.
Baka av dem i 210 gr varmluft ca 15 minuter, pensla de färdigbakade bröden med smör medans de är varma. Låt svalna i  ugnsformen.

Lycka till. Kärlek//Betty

Mazariner och Katalaner detta ljuvliga bakverk

 

Ljuvliga Pistagekatalaner med Hallon.

Kom i samtal på Instagram häromdagen med https://www.instagram.com/p/Bf6LgvMHDs6/?taken-by=cookiesandsweetsbysimona, hon undrade om man hade nån udda favoritkombination av smaker, då kom jag att tänka på de Pistagemazarinerna vi alltid hade på bageriet. Om det är udda vet jag inte, däremot vet jag att det är en fantastisk smakkombo.
Såklart var jag ju tvungen att testa att baka dem hemma. Dock har jag ändrat receptet lite från originalet.
De blev ju såklart helt fantastiskt goda. Prova vettja!

Såhär gjorde jag,

Mazarinfyllning:
75 gr sötmandel
1 st bittermandel
40 gr smör
0,5 dl socker
1 ägg
Mixa mandeln till ett fint mjöl i en mixer, slå sedan i resterande ingredienser och blanda till en fin smet.

Pistagefyllning:
100 gr pistagenötter
100 gr florsocker
50 gr smör
1 ägg
3 msk vatten
100 gr mandelsmassa
Mixa pistagenötterna till ett fint mjöl, slå i resterande ingredienser och blanda till en fin smet. Slå i lite grön hushållsfärg om du vill ha massan grönare.

Montering:

Smörj Aluminiumformar noga med smör, kavla ut smördeg tunt ca 2 mm (jag använde det här receptet på smördeg http://bettyskringlor.se/lettercake-pa-mitt-vis-en-salt-liten-godbit/ ) Fodra  formarna med smördegen, se till så att hela formen täcks. Fyll sedan formen med 1/3 mazarinfyllning, 1/3 pistagefyllning och slutligen toppar du med en tsk hallonsylt.
Baka av katalanerna i 190 gr varmluft ca 15-20 minuter. Låt dem svalna lite i formen sen slår du ut dem och pudrar dem med florsocker när de kallnat.

Lycka till. Kärlek// Betty

 

När man inte kan släppa en idè och så blev det en Mutti Pomodoro Cake

The Mutti Pomodoro Cake

Varför i herrans namn göra en tårta med smak av tomat? Ja jag vet inte, jag fick en idè och kunde sen inte släppa den idèn utan var tvungen att prova.
Så fungerar jag.
Jag har faktiskt funderat på den ett tag, velat hit och dit i tanken om hur den ska se ut, vilka smaker som ska kombineras, hur den ska fotas, ja ni hör ju, sån nerd alltså…

Såhär blev den i alla fall . En ganska enkel variant till slut.
En stadig citronkaka som grund, fylld med tomat/vaniljmarmelad och cremecheesefrosting med tomat, toppad med karamelliserade körsbärstomater och macarons fyllda med tomatmarmeladen.
Tårtan var väl egentligen mest som ett experiment och lite lek för mig så jag har inget direkt recept att dela med mig av. Dock kan ni få receptet på marmeladen som är helt ljuvligt god, både som fyllning i bakverk eller som tillbehör till en god lagrad bit hårdost.

Såhär gjorde jag,

Tomat och Vaniljmarmelad:
300 g  Mutti tomater på burk
120 gr syltsocker
1 skalad och hackad citron
zest av 0,5 citron
0,5 tsk vaniljpulver

Öppna burken med de hela tomaterna och ta ur 300 gram ur burken, se till att du bara får med tomaterna och inte juicen de ligger i, mixa dem lätt och blanda i resterande ingredienser i en gryta.
Låt koka ca 10 minuter på medelvärme.
Rör hela tiden och skumma väl.
Låt marmeladen svalna i burk med tätslutande lock.
Förvaras i kyl.

Lycka till. Kärlek//Betty

Jag som aldrig har gillat biskvier innan Snickersbiskvien kom in i mitt liv

Galet goda Snickersbiskvier.

Jag har ju gjort tusentals och åter tusentals av biskvier i olika sorter genom åren med bageri, och tänk, jag har aldrig någonsin tyckt om dem. Då hade vi ändå en väldigt god smörkräm på bara smör och socker och hembakade biskvibottnar på finaste mandelmassa. Men ändå, nej.
Det skulle då rakt aldrig falla mig in och köpa en biskvi ute på ett kondis då jag sett alldeles för många med äckliga smörkrämer baserade på jilk och andra konstiga fetter. En smörkräm gjord på riktigt smör är INTE kritvit, kom ihåg det.
Men nu minsann har jag faktiskt stött på biskvihimlen, i form av galet goda Snickersbiskvier, DRÖM….
En klassisk biskvibotten, smörkräm med massor av hackad snickers, doppad i vit choklad och toppad med saltajordnötter och ett vrid kvarnsalt.
Det blir inte bättre, jag lovar.
Såhär gjorde jag,

Biskvibottnar:
250 gr mandelmassa
250 gr strösocker
1-2 st äggvotor

Smörkräm:
100 gr smör
100 gr snickers hackad
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
2 st äggulor

Vit choklad, salta jordnötter och kvarnsalt.

Börja med biskvibottnarna, Blanda i maskin med vinge, mandelmassan och sockret, blanda tills det är en massa, slå då i äggvitan lite i taget tills du har en spritsbar massa, obs, ej för lös.
Spritsa ut på bakpapperkläd plåt med slät tyll, ca 3 cm dia. Blir de toppiga så tryck ner toppen lite med ett blött finger.
Baka av biskvierna i 180 grader varmluft ca 12-15 minuter, de ska vara gyllenbruna.

Under tiden biskvierna bakas och sedan svalnar vispar du ihop smörkrämen.
Vipa ihop smör, vanillin och florsocker i en bunke, slå i en äggula i taget under vispning. Sist rör du i de finhackade
snickersen.
Ta en matsked eller en kniv och stryk upp smörkrämen på undersidan av de kalla biskbvibottnarna, låt stå i kyl att kallna helt innan du doppar dem i vit choklad och toppar med hackade salta jordnötter och ett vrid med saltkvarnen.

Lycka till. Kärlek//Betty

Ljuvligt goda Sega Jordnötsnittar fyllda med Marabou mjölkchoklad

Sega Jordnötsnittar fyllda med Marabou mjölkchoklad.

Ja vad gör man inte för att hålla värmen i den Sibiriske kylan. Jag var tvungen att ge mig ut på byn idag i kölden, till tippen en sväng och slänga skräp och sen fort in på Ica och handla lite. Jösses alltså, jag höll på att förfrysa. Mycket bättre då att ställa sig vid bakbordet och fylla köket med ugnsvärme och nybakat.
Det blev ett litet jordnötstema idag. Sega Jordnötsnittar fyllda med Marabou mjölkchoklad, toppade med hackade salta jordnötter och chokladknappar och ett vrid med saltkvarnen. Det är inte klokt vad ett litet vrid salt förhöjer kakan.

Såhär gjorde jag:

Recept.
150 gram smör
1,5 dl socker
1,5 dl jordnötsmör
3 msk ljus sirap
3,75 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat

100 gram Marabou mjölkchoklad
0,5 dl hackade salta jordnötter
0,5 dl chokladchippits
kvarnsalt

Vispa ihop smör, jordnötsmör och socker tills det är smidigt. Blanda sedan i mjölet och bikarbonat.
Ta upp degen på lätt mjölat bakbord, dela den i två delar och rulla ut två ganska tjocka plåtlånga rullar.
Tryck ett hål i mitten längs med hela rullen.
Fyll hålet med bitar av Marabou mjölkchoklad, täck sedan chokladen genom att nypa ihop kanterna på rullen runt om. Lägg över rullen på bakpapperklädd plåt med skarven nedåt.
Platta till rullarna lite på plåten och lägg chokladknappar och hackade jordnötter ovanpå. tryck till lite igen på rullen så dekorationen sitter fast.
Dra ett varv med saltkvarnen över hela rullarna. Baka av kakan i 175 grader varmluft ca 15 minuter.
När kakorna är klara i ugnen ta ur dem och låt dem svalna lite, skär sedan kakorna i snittar.

Lycka till. Kärlek//Betty

Lettercake på mitt vis, en salt liten godbit

LetterCake, en salt liten godbit

Vem har kunnat undgå att se den nya trenden med lettercakes? Instagram och bloggar flödar över av dessa söta mördegstårtor i formen av bokstäver, siffror hjärtan eller andra former. Jag har inte provat att baka men smakat har jag. Det är gott. Godare än jag trodde att det skulle vara.
Jag ville dock testa en annan variant, sagt och gjort så blev det en liten salt godbit på smördegsbottnar, pepparrotscreme, lax, löjrom och räkor.
Fantastiskt god om jag får säga det själv.
Nästa gång gör jag nog en Italiensk variant med gorgonzolacreme, salami, parmaskinka lite oliver och tomat.mmmm
gott vore också att testa en helt igenom ostbrickevariant med massa goda ostar på, ja ni hör ju.
Variationen går ju att göra i det oändliga. Bara fantasin sätter gränser här känner jag.

Jag gjorde min egen smördeg till den här för det tycker jag ju är godast, är man lite bekvämare köper man färdig smördeg.
Hjärtformen tog jag ut med ett pepparkakshjärta modell större.
Viktigt är att man kavlar ut smördegen jättetunt, typ 1.5-2 mm tjockt bara och naggar jättenoga, helst med en rullnagg.
Lägg ut hela den kavlade degen på plåt och skär ut önskad form direkt på plåten. Sen kommer det viktigaste. Degen måste vila i kyl, helst över en natt annars tappar smördegen formen i ugnen.
Du behöver alltså två likadana bottnar till den här . Ugnsvärmen är ca 220 gr och de bakas i  ungefär 20 minuter. De ska vara ganska välgräddade och frasiga.

Pepparotscremen gjorde jag på två små Phuladelphiaostburkar , en lite tub med pepparrotsvisp och en matsked cremefraiche. Bara blanda ihop det till en smidig kräm.
Sen kan man ju toppa med det man själ tycker är gott!
Våra gäster tyckte den här varianten av Lettercake med skaldjur och lax på var ljuvligt god, och jag håller med.
Här är receptet på min smördeg:

145 gr vetemjöl
145 gr smör
1 nypa salt
1 dl iskallt vatten

Blanda snabbt ihop alla ingredienser till smördegen i en bunke med vinge. Plasta degen och låt den vila i kylskåp en timme.

Följ sedan instruktionerna här innan.

Lycka till. Kärlek//Betty