Blogg

Gammaldags Mandelmusslor med Saffranskola och Rårörda Lingon

mandelmusslor

Exakt hur gott kan det bli?
Jo, verkligen hur gott som helst!
Medans resten av familjen ikväll är och kollar in den nya Starwarsfilmen så ägnar jag mig åt betydligt roligare och viktigare saker. Nämligen bakning. Vem blev förvånad? Lol:)
Efter en dag i undersköterskedräkten är det skönt att landa i köket i pyamas och leka fram den senaste iden som verkligen blev en  magisk verklighet.
Låt mig presentera Gammaldags Mandelmussla med Saffranskola, lättvispad Grädde och Rårörda Lingon.
Snälla, snälla skala aldrig mandeln mer när du ska baka mandelmusslor, det blir så mycket godare med skalet kvar. Jag lovar! Och lova att baka de här musslorna.
Du blir inte besviken.
Det lovar jag också.

Såhär gjorde jag,

Mandelmusslor:

100 gram smör

50 gram sötmandel

3 st bittermandlar

3 dl vetemjöl

1,5 dl brun farin

1 ägg

Mal all mandel i en mandelkvarn, blanda med degkrokar ihop alla ingredienser till en smidig deg. Lägg degen att vila inplastad i kylen ca 40 minuter.

Sätt ugnen på 200 grader och smörja formarna noga. tryck ut en liten degkula i varje form, jämnt och ganska tunt. Baka av kakorna i  ca 10 minuter. Låt svalna och slå försiktigt ut musslan ur formen. Fyll den med lättvispad grädde, saffranskola och rårörda lingon.

Saffranskola

50 gram smör

1 dl vispgrädde

1,5 dl socker

0,5 dl sirap

0,5 gram saffran

Slå alla ingredienserna till kolan i en kastrull, koka den långsamt till rätt konsistens, ca 20 minuter. Jag gjorde bara kulprovet för att få rätt konsistens. Den ska ej bli för hård, utan lite segt rinnig.

Lycka till. Kärlek// Betty

 

Då blir det jul ändå med Mormors Pepparkakor

pepparkakor bettys kringlor

Mormors Pepparkakor

Det finns verkligen inga godare pepparkakor än de här, smaken av citron och ingefära är ljuvlig.
Jag var bara tvungen att baka en liten sats utav dem ändå.
Gustav var minsann framme och norpade kakor direkt från plåten och blev väldigt förvånad själv att de faktiskt var så goda. Ja, det var ju det mamma sa!
Såhär gjorde jag,

Mormor Bettys Pepparkakor

1,5 dl ljus sirap

200 gram farinsocker

175 gram smör

1,5 dl tjock grädde

1 msk ingefära

15-20 droppar cedro

750 gram vetemjöl

1 tsk bikarbonat

Vispa ihop sirap och brun farin i en bunke, klicka sedan i smöret och vispa under tiden, låt det gå ihop ordentligt till en smet. rör försiktigt ned den vispade grädden i smörblandningen. Arbeta sedan ned mjöl, cedro och kryddor till en smidig deg. Låt stå i kyl inplastad över natt att vila. Kavla ut degen tunt och baka av i 175 grader ugnsvärme ca 10-12 minuter.

Lycka till. Kärlek//Betty

 

Måste ju också berätta att jag har hamnat i så fint sällskap som gör mig så glad. Igår blev det min tur att vara veckans blogg hos Robbans Bästa, en intervju med mig och länkar och bilder till mig ligger inne på hans fina blogg.
Om du inte redan följer Robban så gör det nu! Mer passionerad än vad han är för bagerivärlden och bakverk kan man knappast inte bli.


länk till bloggen och veckan blogg :http://robbansbasta.se/veckans-blogg-bettys-kringlor/

han finns även på instagram då hittar du honom här:https://www.instagram.com/robbansbasta/

 

Det är ju inte mormors pepparkakor men de var ändå lite goda.

pepparkakor

Pepparkaksbak

Det blir helt enkelt inte en jul utan mormors pepparkakor. Mormors pepparkakor är jul och barndom för mig, de är så sagolikt goda tycker jag. Med brun farin, grädde och cedro.
De smakar väl egentligen inte som traditionella pepparkakor, och det är bara jag och min äldsta tös som tycker om dem i familjen. Försöker därför hitta något annat recept på pepparkakor som kan gå hem hos alla.
I år provade jag det här receptet som jag hittade hos Caroline som driver bloggen  https://blogg.alltforforaldrar.se/alskaattbaka/
 .
Receptet låg på hennes instagramkonto :
https://www.instagram.com/p/BcPqHM8HU2l/?taken-by=alskaattbaka
Det blev väldigt goda pepparkakor som jag tror alla gillade, men så är det ju ändå det där med mormors….den lilla detaljen.
Jag får helt enkelt baka en lite sats med mormors också. Jag tittar in igen då och delar med mig av receptet.

 

Kärlek//Betty

 

Man måste inte göra Julgodis men det är ju så gott

maple-pecancaramel

Maple-Pecan Caramel

Idag så har jag kokat några olika sorters med kola, jag hade egentligen inte tänkt göra det för det är så mycket ändå just nu kring julen. Det blir ibland som ett extra stressmoment. Men idag kändes ändå okej när jag hade en ledig dag.
Jag har använt samma grundrecept till alla kolorna jag kokat, och det receptet hittade jag inne hos en bloggare jag tycker är väldigt duktig (följtips också) nämligen Anders som har bloggen https://ikoketmedanders.se/

Han har ett recept på Brynt Smörkola, som du hittar här :
https://ikoketmedanders.se/brynt-smorkola/

Såhär gjorde jag min lönnsirapskola med pekannötter.

Maple-Pecancaramel

100 gram smör

3 dl socker

2 dl grädde

1 dl sirap

0,75 dl lönnsirap

0,5 tsk salt

Topping

100 gram pekannötter

socker

lönnsirap

Lägg alla ingredienser till kolan i en kastrull, koka kolan på medelhög värme tills den har en temperatur på 124 grader, under tiden som kolan kokar gör du toppingen.
Lägg ca 0,5 dl socker och ett par matskedar lönnsirap i  en gjutjärnspanna, smält sockret till en karamell och blanda i nötterna. Slå genast upp på bakplåtspapper att kallna.
När den svalnat av så hacka den i mindre bitar

När kolan kokat färdigt slår du den i en bakpapperklädd form, ca 20×30 cm , sprid över toppingen och dra några drag med saltkvarnen över. Lår stå kallt att stelna och skär sedan upp i lagom stora bitar.

Lycka till. Kärlek//Betty

Sagolikt goda Saffranskringlor med Mandel och Hallonfyllning

 

Sagolikt goda Saffranskringlor med Mandel och Hallonfyllning

saffransbullar

Idag så bakade jag saffransbullar igen, det är ju så himla gott och roligt att prova något nytt. Jag hade hallon över sen tårtan jag gjorde igår till min käre makes arbetsplats så då fick det bli hallonfyllning.
Ja det vet vi ju sen tidigare att Saffran och Hallon är magiskt tillsammans.
Receptet på Saffransdegen har jag använt det som jag hade på Bageriet i alla år. Väl beprövat alltså och framförallt väldigt gott.
En lite tyngre vetedeg.

saffransdeg bettys kringlor

Så här gjorde jag,

Saffransdeg:

5 dl ljummen mjölk

75 gram jäst

200 gram rumsvarmt smör

200 gram socker

1 tsk salt

ca 15 dl vetemjöl

1.5 gram saffran

Blanda alltihop i en degbunke och arbeta degen kraftigt tills den är smidig och glutentrådar bildats.
Ta upp degen på mjölat bord och jäs under bakduk ca 20 minuter.
Under tiden mixar du samman hallonfyllningen.

Hallonfyllning:

150 gram smör

200 gram mandelmassa

2,5 dl hallon (tinade frysta)

1 krm vaniljpulver

1 dl brun farinsocker

1/5 dl strösocker

Mixa ihop allt i en matberedare till en bredbar massa.

När vetedegen jäst färdigt kavlar du ut den till en rektangel, bred på fyllningen på halva degen och vik över.
Sporra ut tunna remsor som du sedan snurrar runt och formar till kringlor.
Lägg på bakpapperklädd plåt och Jäs ca 60 minuter under bakduk.
Baka av bullarna i 230 graders ugnsvärme varmluft i ca 8 minuter. När bullarna svalnat lite penslar du dem i smält smör och doppar dem i strösocker.

saffransbullar

Lycka till nu. Kärlek // Betty

När man bara måste baka det man funderat på ett slag

dekor Berså Stig LindbergThe Berså Cake.

När jag gjorde den senaste tårtan till en kund, The Mr H-Cake, så gjorde hon så fin reklam för den, hon fotade tårtan i sitt retrohem och det var på det viset jag fick inspiration till denna tårtan med handmålad marsipan.
Det blev dekor Berså som stig Lindberg gjorde till Gustavsbergs Porslinsfabrik.
Från början hade jag tänkt göra en annan tårta med en teknik och material jag inte jobbat med förut, men det får jag återkomma till en annan gång för jag kände att jag bara var tvungen att göra denna först 🙂
Tårtan har smaken av Romrussin och Vanilj.
Den ska min lilla mamma få idag.

Ha en fin första Advent, Kärlek// Betty

En ljuvlig Julkaka till första Adventsfikat är ju nästan ett måste

Fikonkaka med Rom Julkaka fruktkaka

Fruktkaka med Rom och Valnötter

En nybakad mjuk kaka till fikat är ju nästa osannolikt gott, inte sant? Igår provbakade jag fram den här ljuvliga julkakan, som är en saftig kaka fylld med fikon, mörk rom och valnötter väldigt passande att bjuda på  nu till första advent. Jag glaserade min kaka med lite glasyr och lade på lite färska fikon och kanderade valnötter för att få den lite festligare. Baka denna, jag lovar att du inte blir besviken. Såhär gjorde jag,

Fruktkaka med Mörk Rom och Valnötter

10 st torkade fikon (jag blandade i aprikoser och plommon också)

1 dl russin

1 dl mörk rom

7,5 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

1 tsk bikarbonat

1,5 tsk kanel

1 dl hackade valnötter

125 gram rumsvarmt smör

2 dl socker

2 dl brun farinsocker

4 st ägg

0,5 dl honung

1,5 dl grekisk youghurt

1 dl vispgrädde

Hacka fikon i strimlor och lägg dem tillsammans med russinen i en burk med lock, slå på romen och låt dra över natten i kyl.
Vispa ihop smöret med bägge sockerarterna till en massa, slå i äggen ett i taget och vispa emellan.
Vispa sedan ned de marinerade frukterna och romen, grädden, youghurten, valnötterna och honungen.
Blanda försiktigt i resterande torra ingredienser till en smet, den blir ganska tjock i konsistens.
Smöra och bröa en form minst 2 liter, slå i smeten i formen och baka i ugnen 175 grader ca 50 minuter.
Känn med sticka så den är klar.
Låt kakan svalna lite i formen innan du stjälper upp den på ett fat.

Lycka till. Kärlek // Betty

 

 

 

Fiskar-Åkes Vörtbrödkakor

Vörtbrödkakor Fiskar-Åkes

Fiskar-Åkes Vörtbrödkakor

Gissa om det luktat ljuvligt i mitt kök idag av Vörtbrödsbaket, helt galet vad det kan lukta gott och vilka minnen som väcks.
Jag har ju ganska många fina minnen från tiden med mitt bageri och alla år jag jobbat med min far och syster. En rolig händelse var bl annat den gången runt jul för några år sedan när farsan hade köpt nya trätofflor att ha på fötterna i bageriet, saken är den att de var bruna, verkligen i en jätteful brun färg, precis samma färg som en vörtbrödsdeg.
Såklart att inte syrran kunde hålla sig utan var tvungen att fråga farsan om han hade vörtlimpor på fötterna istället för tofflor, ha ha, just den dagen var han nog på dåligt humör för han slängde av sig tofflorna och rakt ner i bingen med dem. Sen såg vi aldrig till några bruna tofflor igen ha ha ha.
Fast pikade honom gjorde vi många gånger efter det. Men i alla fall, farsan älskade vörtbröd och det var liksom tvunget att vara russin i för hans del, därför har jag döpt dessa brödkakor efter honom så varsegoda, ett magiskt gott brödrecept på Fiskar-Åkes Vörtbrödkakor.

Såhär gjorde jag,

Vörtbrödkakor:

33 cl julmust

33 cl julöl

4 dl kokande vatten

4 dl rågsikt

50 gram jäst

150 gram smör

1 dl mörk sirap

2 dl vatten

1.25 dl mörkt muscavadosocker

1 msk kanel

1 msk pomerans

1 msk nejlikor

1/2 msk nymortlade kardemummakärnor

1/2 påse vörtkryddor

1 dl russin

1 tsk salt

ca 12 dl vetemjöl

Börja med att koka ihop julölen och julmusten till en vört, låt den koka kraftigt i ca 30 minuter tills det är som en tjock sirap kvar i botten, passa noga så det inte bränner.
Lägg rågmjölet i en bunke och slå över det kokande vattnet till en skållning, låt stå en stund att svalna av.

Blanda övriga ingredienser i en deggryta förutom russinen och slå över den svalnade skållningen och vörten, låt degen arbetas smidig i maskinen, tillsätt mer mjöl om det behövs , degen ska vara lite kladdig.
När degen börjar kännas klar och glutentrådar bildats så slår du i russinen.
Slå upp degen på mjölat bakbord och låt jäsa ca 30 minuter under duk.

Dela upp degen i sex lika stora bitar och rundriv dem fint, låt släppa ett par minuter sen kavlar du ut dem till brödkakor med kruskavel, ca 30 cm stora, och naggar kakan noga.
Lägg brödkakorna på papper att jäsa under duk ca 1 timme. Baka av brödkakorna på stål i 250 graders ugnsvärme ca 7 minuter.
Det går bra att baka dem på sten eller vanliga plåtar också.

Njut sedan av ett smakrikt kryddigt vörtbröd

Lycka till, Kärlek//Betty