Blogg

Heta Kringlor och lite Colombia men vad gör Prästen?

Jalapeno och Prästostkringlor.

I lördags fick vi lunchgäster, underbara svärmor och svärfar. Vi har mycket att prata om efter vår gemensamma rundresa i Colombia, prata om minnen och kolla igenom filmer och lite foton.  Vi har inte setts sen vi kom hem.Vi konstaterade dock med en gång att vi fotat och filmat alldeles för lite, men vi får väl hoppas att alla fina minnen ligger kvar hos oss länge.
Vi är så tacksamma att vi fick möjlighet att åka med till min svärmors hemland och se alla dessa fantastiska platser runtom i landet och alla underbara möten med familjen där
, djupt in i mitt hjärta finns de bevarade var och en.
All den vänlighet vi mötte och hur vi blev mottagna som en självklar del i familjen
. Det är stort.
Jag hoppas så att vi återvänder igen.
Älskade svärfar och svärmor, nu tar vi tag i nästa resa. Hoppas den går dit vi pratade om. Bra idé Bosse!

Tillbaks till lunchen som blev en riktigt härlig vinlunch med massa gott vin, rykande het Chili Con Carne och de långjästa
Jalapeno och Prästostkringlorna jag bakade tidigare den morgonen.

ånga när ni bakar bröd? Jag gör alltid det, det blir lite annan yta på brödet och lite saftigare tycker jag.
När jag sätter in plåten så har jag på högsta värmen och varmluft och fort innan luckan stängs igen så slänger jag in 0,5 dl kallt vatten i botten på ugnen.  De fräser till och ångar på rejält så var snabb med att stänga luckan.
OBS notera att detta förfarandet sker på egen risk och jag gör det enbart på bröd som ska ha en hårdare frasig yta, alltså inte tekakor och dyligt bröd.
Det härliga receptet som jag bakat detta brödet på är enkelt och man kan typ inte misslyckas. Grundreceptet kommer från en av mina stora idoler, den Franske bagaren Sebastien.

 

Såhär gjorde jag:

Jalapeno och prästostkringlor

500gr vetemjöl+ 300 gr vetemjöl
1 gr färsk jäst
500 gr vatten
45 gr salt
50 gr jalapeno
150 gr riven prästost

Blanda 500 gram vetemjöl, vattnet och jästen i en bunke. Den ska vara ganska tunn. Plasta och låt stå framme och jäsa i rumstemperatur i ca 12-16 timmar.

Efter den jäst så länge ska den vara rejält bubblig och ha en doft av surdeg och fördubblat sin volym. Slå nu ut 300 gr vetemjök på bakbordet tillsammans med nästan all ost och all jalapeno och saltet. Gör en grop i mitten och slå i fördegen i mitten av gropen. Blanda ihop till en deg som släpper från bordet. Låt degen sen vila under bakduk ca 30 minuter.

När degen vilat klart sträck ut den lite på längden, skär sen ca 15 smala remsor av degen . Ta en remsa och snurra lite på den och vik den sen dubbel och tvinna och forma till en rund kringla. Lägg över kringlorna på plåtar. Strö över lite mer riven ost över kringlorna och lite svart sesamfrö. Täck plåtarna med bakduk och låt dem jäsa i kylen till nästa dag.
Baka av kringlorna i 250 gr varmluft med ånga (se ovan) ca 20 minuter. De ska vara ganska välbakade.

Prästen då?  Han hamnade i hett sällskap.

 

Lycka till. Kärlek//Betty

En ständig längtan till Italien och en Focaccia som tar mig tillbaka till Riomaggiore

Citronfocaccia
Citronfocaccia

 

Italien i mitt hjärta.

Vår första Italienresa gick till Rom i början på 2000-talet och sen dess har det blivit många resor till detta fantastiska land.
En del tycker nog att jag är knäpp som hela tiden tjatar om ”mitt” Italien, men faktum är att
Europa kan lika gärna för min del bara bestå av två länder-
Sverige och Italien.

Det behövs inga fler länder!! lol. Skämt åsido, vad är det då med Italien som jag tycker är så himla bra?
Maten, vinet, brödet.
Gott nog.
Såklart det finns massor mer med Italien som jag gillar. Åk dit får du se!
Nu har jag varit där många gånger och på olika platser men det finns så mycket kvar jag vill uppleva av detta underbara land.
Är så glad att jag snart ska få åka dit igen, en liten kärlekstripp på tu man hand med min älskade.
Det blir ännu ett besök i Rom. Denna gång ska vi bo i mysiga Trastevere.
Håller på att kolla runt efter någon bra restaurang för en kväll, tänkte mig någon med stjärna i Michelin. Känner ni till någon så hojta gärna till.
Ett självklart besök blir iaf på Carlo Menta i Trastevere. Fantastiskt god och vällagad mat.
Den bästa Saltimbocca a la Roma åt jag där förra året…

Snart nog om Italien, måste bara få berätta om den mest utsökta Focaccian jag ätit.
I somras åkte vi till Cinque Terre, och bodde i byn Riomaggiori. Längst ner i hamnen hade vi en superfin tvåvånings lägenhet med en stor takterass där vi hängde mycket. Varje morgon gick jag upp i byn  till det lilla bageriet Panifico Rosi och köpte den mest utsökta Focaccian. Det fanns Focaccia i alla möjliga smaker och former, alla lika goda. Dröm ju.
Att sedan duka upp en mysig frukost på takterassen och sitta och titta ner i hamnen när fiskegubbarna gjorde sig i ordning och byn började vakna till liv, ja till det finns bara ett ord: magiskt!
Dock vill jag tipsa om att inte åka till Riomaggiore under högsäsong om man inte älskar folkmassor. Byn och hela Cinque Terre är otroligt vackert och väl värt att se, men jag skulle definitivt åka dit under lågsäsong när det är mindre folk pga folkmassorna verkligen var ett problem.

Nu ska ni få mitt recept på en helt ljuvligt god Focaccia. Den är sådär härligt knaprig, seg och fluffig på samma gång, precis så som en god Focaccia ska vara.
Idag har jag bakat den med citron, oliver och rosmarin, en oslagbar kombo.
Det tar två dagar att baka den för bästa smak och konsistens, då den jäser i kyl minst 12 timmar.

 

Focaccia:

1 msk torrjäst röd
1,75 dl ljummet vatten
1 tsk honung
320 gram ljust dinkelmjöl
2 msk olivolja
2 tsk salt

Glaze:
2 msk olivolja
1 msk vatten

havssalt som dekoration

Såhär gjorde jag:

Blanda samman alla ingredienser till Focaccian utom saltet i en degmaskin, knåda degen smidig i maskinen på låg hastighet i ca 5 minuter. Slå sedan i saltet och låt degen gå ännu en stund.
Låt degen sedan vila i bunken täckt med bakduk i ca 20 minuter.
När degen vilat  tar du upp den på ett lätt mjölat bakbord och sträcker försiktigt ut degen och viker ihop den i tre eller fyra lager. Lägg den sedan i en liten oljad (olivolja) ugnsforma. Täck degen med bakduk och plast och ställ den i kylen att mogna till nästa dag.
Nästa dag tar du ut degen ur kylen och låter den stå framme i rumstemperatur någon timme. Dra/sträck sedan ut degen försiktigt så den täcker hela formen.
Täck den återigen med bakduk och låt vila i ca 20 minuter.
Tryck sedan i degen med fingrarna så det bildas små håligheter, pensla på glazen och strö över lite havssalt.
Nu kan du välja om du vill ha fyllning eller en naturell Focaccia, bägge är lika goda!
Baka av Focaccian i 210 grader varmluft ca 25 minuter.

Låt brödet svalna i formen under duk, sedan är det bara att njuta av en liten bit från det bästa av Italien!

Lycka till. Kärlek//Betty

 

Banana Bundt Cake eller kort och gott Banankaka på ledsna bananer

Banana Bundt Cake
Banana Bundt Cake

 

En saftig Banankaka med choklad och kaffe.

Det är ju lätt hänt att det blir lite bruna bananer i fruktskålarna och istället för att slänga dem kan man ju alltid baka en härlig banankaka.
Den här är magiskt god, det är både choklad, kaffe och grädde i den så den är riktigt sprängfylld med smaker
. Den är ju såklart godast när den är nybakad och fortfarande lite ljummen, kanske med en klick lättvispad grädde till…

Såhär gjorde jag.

Banankaka:

4 st mogna bananer
120 gram choklad
0,5 dl vispgrädde
2 tsk snabbkaffepulver
3 dl socker
150 gram rumsvarmt smör
2 st ägg
5 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
2 tsk bakpulver
1 nypa salt

Mosa bananerna med en gaffel.
Vispa smör och socker en stund så det blir pösigt, vispa  sedan ner äggen ett i taget.
Slå i de mosade bananerna och blanda runt.
Blanda sedan i vispgrädden och kaffepulvret
Slå i bakpulver, bikarbonat och salt i bananblandningen och rör så det blir jämt fördelat.
Hacka chokladen grovt och blanda  den sen i smeten.
Vipa försiktigt ner mjölet till smeten blivit jämn.
Slå över smeten i en smord och bröad sockerkaksform, baka av kakan i varmluft 175 grader ca 50-60 minuter. Känn med sticka så den är klar.
Låt kakan svalna lite innan du stjälper upp den på ett fat.

Jag har garnerat min med mjölkchokladganache !

Ganache:
 150 gram mjölkchoklad
1 dl vispgrädde
35 gram smör

Koka upp grädden, ta av grytan från plattan och slå i den hackade chokladen, rör tills chokladen har smält.
Klicka i smöret och rör tills du fått en jämn smet. Låt svalna av lite och dekorera sen kakan med ganachen.

Lycka till. Kärlek//Betty

Hur många Fastlagsbullar får man egentligen äta

Semla Bettys Kringlor
Semla Bettys Kringlor

Ett nytt Fastlagsbullerecept

Har ni ätit några Semlor än? Eller sparar ni er till den heliga dagen?
Här hemma har vi ätit ett par stycken faktiskt, dock långt ifrån de mängder man åt när vi hade bageriet, hi hi.
Diskussionerna går här hemma hur den perfekta semlan ska vara, mannen gillar när Fastlagsbullen är lite tyngre, inte för mycket fluff-fluff alltså.

Vad passar bättre då än det här receptet ni ska få här på en lite tyngre vetedeg, inte heller så söt som en vanlig vetedeg.
Receptet ger ca 12 st lite större Fastlagsbullar.

Såhär gjorde jag:

Vetedeg till fastlagsbullar:

75 gr rumsvarmt smör
3 dl ljummen mjölk
1,5 tsk nymortlad kardemumma
1 msk strösocker
25 gram jäst
1 st ägg
0,5 tsk salt
ca 9 dl vetemjöl

Blanda ihop ingredienserna i en bunke och arbeta degen smidig. Låt sedan jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
Blanda sedan i :


60 gram rumsvarmt smör
0,75 dl strösocker

Låt degen arbeta till en smidig konsistens och se att glutentrådar uppstår.
Ta sedan upp degen på lätt mjölat bakbord och dela den i 12 lika stora delar. Rundriv degbitarna släta och lägg dem på bakpapperklädd plåt att jäsa till dubbel storlek, ca 40 minuter. Baka av dem i 230 grader varmluft ca 8 minuter.
Jag penslar inte mina Fastlagsbullar med ägg utan de får vara naturella, det tycker jag är finast.

Låt Fastlagsbullarna svalna och fyll dem sedan med en ljuvlig semlefyllning som du hittar i mitt tidigare inlägg och lättvispad grädde.

Lycka till nu. Kärlek//Betty

Glutenfria Semlemuffins med Himmelskt god fyllning

Semlemuffins Bettys kringlor
Semlemuffins Bettys kringlor
Semlemuffins Bettys kringlor
Semlemuffins Bettys kringlor

Semlemuffins.


De här glutenfria semlemuffinsen är så ljuvligt goda
, enkla och snabbakade är de också. Perfekt om man får oväntat besök och vill bjuda på något riktigt smarrigt.

Såhär gjorde jag,

Muffins:

3 st ägg
2,5 dl strösocker
100 gr smält smör
1 dl mjölk
4 dl Finax eller Semper gl-fria
ljus mjölmix
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
1 tsk nymortlad kardemumma

Vispa ägg och socker till det tjocknar och blir poröst och ljust.
Rör försiktigt
i det smälta smöret
Blanda sedan i de torra ingredienserna
och rör med en spatel .
Fyll 15 stora muffinsformar ca 2/3 av formen med smet och baka av i 175 grader varmluft ca 15 minuter.

Semlefyllning:

90 gr Sötmandel
1 st bittermandel
30 gram mandelmassa
50 gram socker
40 gram smör
0,5 tsk nymortlad kardemumma
1 nypa vaniljpulver

Mixa all mandel och socker till ett fint mjöl i en hushållsmixer, tillsätt sedan resten av ingredienserna och mixa till en slät fyllning. Tillsätt mer smör om fyllningen blir för hård.

Skär ur ett lock med en vass kniv i de avsvalnade muffinsarna, fyll med den ljuvliga semlefyllningen, spritsa på vispad grädde runt om och toppa med det utskurna locket. Pudra över lite florsocker.

Lycka till med bakningen. Kärlek//Betty

The Lovely Alexandra Cake

The Lovely Alexandra Cake bettyskringlor.se
The Lovely Alexandra Cake bettyskringlor.se

Födelsedagstårta till min förstfödde.

Tårtan som jag gjorde till min äldsta dotter på hennes 27-årsdag.
Citronbottnar fylld med blåbär och halloncheesecake
.

Fortsätt läsa ”The Lovely Alexandra Cake” <span class="meta-nav">→</span>

Hajpade Semlor eller vanliga? Det är den stora frågan..

Semlebiskvi
Semlebiskvi

Ja hur vill ni helst äta en Semla?

Får jag själv välja så äter jag helst en Semla med varm mjölk och lite kanel på, det är så man ska njuta av sin semla tycker jag.
För mig är det barndom, jag minns  när pappa kom hem med semlor efter jobbet och vi åt den klassiska hetväggen.
Genom alla åren i bageriet så har jag ju gjort ett antal semlor, det är ju en av höjdpunkterna på året inom kondisvärlden och alla vill ju såklart göra den godaste, maffigaste semlan för att locka kunder.
Vi har faktiskt dock kört med mest
med vanliga semlor och lite wienersemlor i bageriet.
Mycket goda semlor om jag får säga det själv.

Man har ju märkt det senaste inom blogg och instagramvärlden att det är väldigt hypat med semlor just nu och att alla försöker hitta sin grej och framförallt nya sorters semlor.
Ja jag är ju inte ett dugg bättre
, hi hi..klart som sjutton att man vill hänga på den trenden så..
Varsegoda mina kära vänner, här är den supergoda lilla läckerbiten-

Semlebiskvien!!

En kardemummadoftande biskvibotten, en klick hemmagjord semlefyllning, fluffig vispad grädde och doppad i vit choklad.

Såhär gjorde jag!

Biskvibottnar:
250 gr mandelmassa
250 gram strösocker
2 st äggvitor
1 tsk nystött kardemumma

Blanda ihop mandelmassa och socker i en bunke med vinge eller vispar, blanda tills alltihopa gått ihop och är en smidig massa. Slå sedan i en äggvita i taget och blanda tills smeten är smidig. Rör i kardemumman.

Spritsa ut släta rundlar stora (botten) på en plåt och små (lock) på en annan plåt.
baka av i varmluft 180 g ca 15 minuter för de stora och 10 minuter för de små.

Låt dem svalna och gör under tiden fyllning

Semlefyllning:

90 gram sötmandel
1 st bittermandel
30 gram mandelmassa
50 gram socker
40 gram smör

Mixa ihop mandlarna med socker i en mixer med knivarna, låt gå en ganska lång stund tills det börjar bli lite ”oljigt”,mixa sedan i resten av ingredienserna och kör tills du får en fin ganska fast semlefyllning.

Montering:

Vispgrädde
Vit choklad
Florsocker

Gör  små kulor av semlefyllningen och tryck fast på de avsvalnade biskvibottnarna, vispa grädde ganska hårt och spritsa med en stjärntyll runt semlefyllningen, smält den vita chokladen och tunna ut den med rapsolja eller cocosfett, låt svalna lite och doppa sen försiktigt biskvin/grädden i chokladen, sätt på den lilla biskvibotten som ett lock. Strö över lite lite kardemumma och pudra med florsocker när chokladen stelnat.
Det är lite pill med de här godbitarna MEN så värt det när de är klara.
De håller sig sedan i kylen ett par dagar.

Lycka till nu// Kärlek Betty.

 

 

Fortsätt läsa ”Hajpade Semlor eller vanliga? Det är den stora frågan..” <span class="meta-nav">→</span>

Gammaldags Mandelmusslor med Saffranskola och Rårörda Lingon

mandelmusslor

Exakt hur gott kan det bli?
Jo, verkligen hur gott som helst!
Medans resten av familjen ikväll är och kollar in den nya Starwarsfilmen så ägnar jag mig åt betydligt roligare och viktigare saker. Nämligen bakning. Vem blev förvånad? Lol:)
Efter en dag i undersköterskedräkten är det skönt att landa i köket i pyamas och leka fram den senaste iden som verkligen blev en  magisk verklighet.
Låt mig presentera Gammaldags Mandelmussla med Saffranskola, lättvispad Grädde och Rårörda Lingon.
Snälla, snälla skala aldrig mandeln mer när du ska baka mandelmusslor, det blir så mycket godare med skalet kvar. Jag lovar! Och lova att baka de här musslorna.
Du blir inte besviken.
Det lovar jag också.

Såhär gjorde jag,

Mandelmusslor:

100 gram smör

50 gram sötmandel

3 st bittermandlar

3 dl vetemjöl

1,5 dl brun farin

1 ägg

Mal all mandel i en mandelkvarn, blanda med degkrokar ihop alla ingredienser till en smidig deg. Lägg degen att vila inplastad i kylen ca 40 minuter.

Sätt ugnen på 200 grader och smörja formarna noga. tryck ut en liten degkula i varje form, jämnt och ganska tunt. Baka av kakorna i  ca 10 minuter. Låt svalna och slå försiktigt ut musslan ur formen. Fyll den med lättvispad grädde, saffranskola och rårörda lingon.

Saffranskola

50 gram smör

1 dl vispgrädde

1,5 dl socker

0,5 dl sirap

0,5 gram saffran

Slå alla ingredienserna till kolan i en kastrull, koka den långsamt till rätt konsistens, ca 20 minuter. Jag gjorde bara kulprovet för att få rätt konsistens. Den ska ej bli för hård, utan lite segt rinnig.

Lycka till. Kärlek// Betty