En ljuvlig Julkaka till första Adventsfikat är ju nästan ett måste

Fikonkaka med Rom Julkaka fruktkaka

Fruktkaka med Rom och Valnötter

En nybakad mjuk kaka till fikat är ju nästa osannolikt gott, inte sant? Igår provbakade jag fram den här ljuvliga julkakan, som är en saftig kaka fylld med fikon, mörk rom och valnötter väldigt passande att bjuda på  nu till första advent. Jag glaserade min kaka med lite glasyr och lade på lite färska fikon och kanderade valnötter för att få den lite festligare. Baka denna, jag lovar att du inte blir besviken. Såhär gjorde jag,

Fruktkaka med Mörk Rom och Valnötter

10 st torkade fikon (jag blandade i aprikoser och plommon också)

1 dl russin

1 dl mörk rom

7,5 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

1 tsk bikarbonat

1,5 tsk kanel

1 dl hackade valnötter

125 gram rumsvarmt smör

2 dl socker

2 dl brun farinsocker

4 st ägg

0,5 dl honung

1,5 dl grekisk youghurt

1 dl vispgrädde

Hacka fikon i strimlor och lägg dem tillsammans med russinen i en burk med lock, slå på romen och låt dra över natten i kyl.
Vispa ihop smöret med bägge sockerarterna till en massa, slå i äggen ett i taget och vispa emellan.
Vispa sedan ned de marinerade frukterna och romen, grädden, youghurten, valnötterna och honungen.
Blanda försiktigt i resterande torra ingredienser till en smet, den blir ganska tjock i konsistens.
Smöra och bröa en form minst 2 liter, slå i smeten i formen och baka i ugnen 175 grader ca 50 minuter.
Känn med sticka så den är klar.
Låt kakan svalna lite i formen innan du stjälper upp den på ett fat.

Lycka till. Kärlek // Betty

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

2 × fyra =