En ständig längtan till Italien och en Focaccia som tar mig tillbaka till Riomaggiore

Citronfocaccia
Citronfocaccia

 

Italien i mitt hjärta.

Vår första Italienresa gick till Rom i början på 2000-talet och sen dess har det blivit många resor till detta fantastiska land.
En del tycker nog att jag är knäpp som hela tiden tjatar om ”mitt” Italien, men faktum är att
Europa kan lika gärna för min del bara bestå av två länder-
Sverige och Italien.

Det behövs inga fler länder!! lol. Skämt åsido, vad är det då med Italien som jag tycker är så himla bra?
Maten, vinet, brödet.
Gott nog.
Såklart det finns massor mer med Italien som jag gillar. Åk dit får du se!
Nu har jag varit där många gånger och på olika platser men det finns så mycket kvar jag vill uppleva av detta underbara land.
Är så glad att jag snart ska få åka dit igen, en liten kärlekstripp på tu man hand med min älskade.
Det blir ännu ett besök i Rom. Denna gång ska vi bo i mysiga Trastevere.
Håller på att kolla runt efter någon bra restaurang för en kväll, tänkte mig någon med stjärna i Michelin. Känner ni till någon så hojta gärna till.
Ett självklart besök blir iaf på Carlo Menta i Trastevere. Fantastiskt god och vällagad mat.
Den bästa Saltimbocca a la Roma åt jag där förra året…

Snart nog om Italien, måste bara få berätta om den mest utsökta Focaccian jag ätit.
I somras åkte vi till Cinque Terre, och bodde i byn Riomaggiori. Längst ner i hamnen hade vi en superfin tvåvånings lägenhet med en stor takterass där vi hängde mycket. Varje morgon gick jag upp i byn  till det lilla bageriet Panifico Rosi och köpte den mest utsökta Focaccian. Det fanns Focaccia i alla möjliga smaker och former, alla lika goda. Dröm ju.
Att sedan duka upp en mysig frukost på takterassen och sitta och titta ner i hamnen när fiskegubbarna gjorde sig i ordning och byn började vakna till liv, ja till det finns bara ett ord: magiskt!
Dock vill jag tipsa om att inte åka till Riomaggiore under högsäsong om man inte älskar folkmassor. Byn och hela Cinque Terre är otroligt vackert och väl värt att se, men jag skulle definitivt åka dit under lågsäsong när det är mindre folk pga folkmassorna verkligen var ett problem.

Nu ska ni få mitt recept på en helt ljuvligt god Focaccia. Den är sådär härligt knaprig, seg och fluffig på samma gång, precis så som en god Focaccia ska vara.
Idag har jag bakat den med citron, oliver och rosmarin, en oslagbar kombo.
Det tar två dagar att baka den för bästa smak och konsistens, då den jäser i kyl minst 12 timmar.

 

Focaccia:

1 msk torrjäst röd
1,75 dl ljummet vatten
1 tsk honung
320 gram ljust dinkelmjöl
2 msk olivolja
2 tsk salt

Glaze:
2 msk olivolja
1 msk vatten

havssalt som dekoration

Såhär gjorde jag:

Blanda samman alla ingredienser till Focaccian utom saltet i en degmaskin, knåda degen smidig i maskinen på låg hastighet i ca 5 minuter. Slå sedan i saltet och låt degen gå ännu en stund.
Låt degen sedan vila i bunken täckt med bakduk i ca 20 minuter.
När degen vilat  tar du upp den på ett lätt mjölat bakbord och sträcker försiktigt ut degen och viker ihop den i tre eller fyra lager. Lägg den sedan i en liten oljad (olivolja) ugnsforma. Täck degen med bakduk och plast och ställ den i kylen att mogna till nästa dag.
Nästa dag tar du ut degen ur kylen och låter den stå framme i rumstemperatur någon timme. Dra/sträck sedan ut degen försiktigt så den täcker hela formen.
Täck den återigen med bakduk och låt vila i ca 20 minuter.
Tryck sedan i degen med fingrarna så det bildas små håligheter, pensla på glazen och strö över lite havssalt.
Nu kan du välja om du vill ha fyllning eller en naturell Focaccia, bägge är lika goda!
Baka av Focaccian i 210 grader varmluft ca 25 minuter.

Låt brödet svalna i formen under duk, sedan är det bara att njuta av en liten bit från det bästa av Italien!

Lycka till. Kärlek//Betty

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

åtta + 2 =