Fiskar-Åkes Vörtbrödkakor

Vörtbrödkakor Fiskar-Åkes

Fiskar-Åkes Vörtbrödkakor

Gissa om det luktat ljuvligt i mitt kök idag av Vörtbrödsbaket, helt galet vad det kan lukta gott och vilka minnen som väcks.
Jag har ju ganska många fina minnen från tiden med mitt bageri och alla år jag jobbat med min far och syster. En rolig händelse var bl annat den gången runt jul för några år sedan när farsan hade köpt nya trätofflor att ha på fötterna i bageriet, saken är den att de var bruna, verkligen i en jätteful brun färg, precis samma färg som en vörtbrödsdeg.
Såklart att inte syrran kunde hålla sig utan var tvungen att fråga farsan om han hade vörtlimpor på fötterna istället för tofflor, ha ha, just den dagen var han nog på dåligt humör för han slängde av sig tofflorna och rakt ner i bingen med dem. Sen såg vi aldrig till några bruna tofflor igen ha ha ha.
Fast pikade honom gjorde vi många gånger efter det. Men i alla fall, farsan älskade vörtbröd och det var liksom tvunget att vara russin i för hans del, därför har jag döpt dessa brödkakor efter honom så varsegoda, ett magiskt gott brödrecept på Fiskar-Åkes Vörtbrödkakor.

Såhär gjorde jag,

Vörtbrödkakor:

33 cl julmust

33 cl julöl

4 dl kokande vatten

4 dl rågsikt

50 gram jäst

150 gram smör

1 dl mörk sirap

2 dl vatten

1.25 dl mörkt muscavadosocker

1 msk kanel

1 msk pomerans

1 msk nejlikor

1/2 msk nymortlade kardemummakärnor

1/2 påse vörtkryddor

1 dl russin

1 tsk salt

ca 12 dl vetemjöl

Börja med att koka ihop julölen och julmusten till en vört, låt den koka kraftigt i ca 30 minuter tills det är som en tjock sirap kvar i botten, passa noga så det inte bränner.
Lägg rågmjölet i en bunke och slå över det kokande vattnet till en skållning, låt stå en stund att svalna av.

Blanda övriga ingredienser i en deggryta förutom russinen och slå över den svalnade skållningen och vörten, låt degen arbetas smidig i maskinen, tillsätt mer mjöl om det behövs , degen ska vara lite kladdig.
När degen börjar kännas klar och glutentrådar bildats så slår du i russinen.
Slå upp degen på mjölat bakbord och låt jäsa ca 30 minuter under duk.

Dela upp degen i sex lika stora bitar och rundriv dem fint, låt släppa ett par minuter sen kavlar du ut dem till brödkakor med kruskavel, ca 30 cm stora, och naggar kakan noga.
Lägg brödkakorna på papper att jäsa under duk ca 1 timme. Baka av brödkakorna på stål i 250 graders ugnsvärme ca 7 minuter.
Det går bra att baka dem på sten eller vanliga plåtar också.

Njut sedan av ett smakrikt kryddigt vörtbröd

Lycka till, Kärlek//Betty

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

sexton + fjorton =