Gammaldags Mandelmusslor med Saffranskola och Rårörda Lingon

mandelmusslor

Exakt hur gott kan det bli?
Jo, verkligen hur gott som helst!
Medans resten av familjen ikväll är och kollar in den nya Starwarsfilmen så ägnar jag mig åt betydligt roligare och viktigare saker. Nämligen bakning. Vem blev förvånad? Lol:)
Efter en dag i undersköterskedräkten är det skönt att landa i köket i pyamas och leka fram den senaste iden som verkligen blev en  magisk verklighet.
Låt mig presentera Gammaldags Mandelmussla med Saffranskola, lättvispad Grädde och Rårörda Lingon.
Snälla, snälla skala aldrig mandeln mer när du ska baka mandelmusslor, det blir så mycket godare med skalet kvar. Jag lovar! Och lova att baka de här musslorna.
Du blir inte besviken.
Det lovar jag också.

Såhär gjorde jag,

Mandelmusslor:

100 gram smör

50 gram sötmandel

3 st bittermandlar

3 dl vetemjöl

1,5 dl brun farin

1 ägg

Mal all mandel i en mandelkvarn, blanda med degkrokar ihop alla ingredienser till en smidig deg. Lägg degen att vila inplastad i kylen ca 40 minuter.

Sätt ugnen på 200 grader och smörja formarna noga. tryck ut en liten degkula i varje form, jämnt och ganska tunt. Baka av kakorna i  ca 10 minuter. Låt svalna och slå försiktigt ut musslan ur formen. Fyll den med lättvispad grädde, saffranskola och rårörda lingon.

Saffranskola

50 gram smör

1 dl vispgrädde

1,5 dl socker

0,5 dl sirap

0,5 gram saffran

Slå alla ingredienserna till kolan i en kastrull, koka den långsamt till rätt konsistens, ca 20 minuter. Jag gjorde bara kulprovet för att få rätt konsistens. Den ska ej bli för hård, utan lite segt rinnig.

Lycka till. Kärlek// Betty

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

4 × 3 =