Hur många Fastlagsbullar får man egentligen äta

Semla Bettys Kringlor
Semla Bettys Kringlor

Ett nytt Fastlagsbullerecept

Har ni ätit några Semlor än? Eller sparar ni er till den heliga dagen?
Här hemma har vi ätit ett par stycken faktiskt, dock långt ifrån de mängder man åt när vi hade bageriet, hi hi.
Diskussionerna går här hemma hur den perfekta semlan ska vara, mannen gillar när Fastlagsbullen är lite tyngre, inte för mycket fluff-fluff alltså.

Vad passar bättre då än det här receptet ni ska få här på en lite tyngre vetedeg, inte heller så söt som en vanlig vetedeg.
Receptet ger ca 12 st lite större Fastlagsbullar.

Såhär gjorde jag:

Vetedeg till fastlagsbullar:

75 gr rumsvarmt smör
3 dl ljummen mjölk
1,5 tsk nymortlad kardemumma
1 msk strösocker
25 gram jäst
1 st ägg
0,5 tsk salt
ca 9 dl vetemjöl

Blanda ihop ingredienserna i en bunke och arbeta degen smidig. Låt sedan jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
Blanda sedan i :


60 gram rumsvarmt smör
0,75 dl strösocker

Låt degen arbeta till en smidig konsistens och se att glutentrådar uppstår.
Ta sedan upp degen på lätt mjölat bakbord och dela den i 12 lika stora delar. Rundriv degbitarna släta och lägg dem på bakpapperklädd plåt att jäsa till dubbel storlek, ca 40 minuter. Baka av dem i 230 grader varmluft ca 8 minuter.
Jag penslar inte mina Fastlagsbullar med ägg utan de får vara naturella, det tycker jag är finast.

Låt Fastlagsbullarna svalna och fyll dem sedan med en ljuvlig semlefyllning som du hittar i mitt tidigare inlägg och lättvispad grädde.

Lycka till nu. Kärlek//Betty

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

19 − fem =