Man måste inte göra Julgodis men det är ju så gott

maple-pecancaramel

Maple-Pecan Caramel

Idag så har jag kokat några olika sorters med kola, jag hade egentligen inte tänkt göra det för det är så mycket ändå just nu kring julen. Det blir ibland som ett extra stressmoment. Men idag kändes ändå okej när jag hade en ledig dag.
Jag har använt samma grundrecept till alla kolorna jag kokat, och det receptet hittade jag inne hos en bloggare jag tycker är väldigt duktig (följtips också) nämligen Anders som har bloggen https://ikoketmedanders.se/

Han har ett recept på Brynt Smörkola, som du hittar här :
https://ikoketmedanders.se/brynt-smorkola/

Såhär gjorde jag min lönnsirapskola med pekannötter.

Maple-Pecancaramel

100 gram smör

3 dl socker

2 dl grädde

1 dl sirap

0,75 dl lönnsirap

0,5 tsk salt

Topping

100 gram pekannötter

socker

lönnsirap

Lägg alla ingredienser till kolan i en kastrull, koka kolan på medelhög värme tills den har en temperatur på 124 grader, under tiden som kolan kokar gör du toppingen.
Lägg ca 0,5 dl socker och ett par matskedar lönnsirap i  en gjutjärnspanna, smält sockret till en karamell och blanda i nötterna. Slå genast upp på bakplåtspapper att kallna.
När den svalnat av så hacka den i mindre bitar

När kolan kokat färdigt slår du den i en bakpapperklädd form, ca 20×30 cm , sprid över toppingen och dra några drag med saltkvarnen över. Lår stå kallt att stelna och skär sedan upp i lagom stora bitar.

Lycka till. Kärlek//Betty

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

19 − arton =