Men alltså saffran är ju för gott

Saffransbullar vaniljkräm

Saftiga saffransbullar med glasscreme

De här bullarna är så saftiga och goda. Jag brukar baka dem varje år inför julen, dock är det första gången jag fyllde dem med hemmagjord glasscreme men jag lovar, det var  absolut inte den sista gången.
Gustav tyckte de var så goda så han smällde i sig två stycken på raken, den lilla gullungen.

Såhär gjorde jag,

Saffransbullar:

75 gram rumsvarmt smör

3 dl ljummen mjölk

0,5 gram saffran

1 msk strösocker

25 gram jäst

1 st äggvita

0,5 tsk salt

9 dl vetemjöl1 tsk kardemumma

Blanda ihop till en  deg i en bunke och låt jäsa i ca 40 minuter, slå sedan i resterande ingredienser här under och blanda till en smidig deg.

60 gram rumsvarmt smör

0,75 dl strösocker

Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och dela upp i 16 lika stora delar, rundriv degklumparna till runda jämna fina bullar och lägg på två stycken bakpaperklädda plåtar, platta till bullarna lätt med handen.
Jäs till dubbel storlek.
Jag jäste mina i avstängd ugn med lite kokande vatten under i en gryta.
Ta ur bullarna ur ugnen när de är färdigjästa och sätt på ugnen på 230 grader.
Baka av bullarna ca 8 minuter. Låt dem kallna på plåten under bakduk och koka under tiden en vaniljkräm, jag gjorde den här…..

Vaniljkräm:

1,25 dl standardmjölk

0,5 tsk vaniljpulver

1 st äggula

2 msk strösocker

1 msk maizena

1 liten klick smör (ca 0,5 msk)

Vispa ihop alla ingredienserna utom smöret i en gryta, värm vispandes på låg värme till krämen tjocknat. OBS den får ej koka.  när den tjocknat så vispar du i smöret, täck med plastfolie och låt kallna i kylen.

Gammaldags glasscreme:

Vaniljkräm

1 dl vispad grädde

Blanda ihop den kalla vaniljkrämen med lättvispad grädde till en fin creme, fyll en strut med glasscremen och spritsa in i sidan på de kalla saffransbullarna. Glasscremen räcker till 8 st bullar.
Pensla sedan bullarna i smält smör och doppa i en blandning av socker och kanel.

Lycka till. Kärlek//Betty

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

fyra + 4 =