The Longing for X-mascake

Christmascake jultårta

Att längta efter julen och julbaket.

Häromdagen blev jag så sugen på att julbaka lite, sagt och gjort på med lite julmusik och baka några mjuka pepparkakor, som senare då blev en liten tårta fylld med creamcheesefrosting och rårörda lingon.
Dekorerad med marängsmörkräm och granar gjorda av Icing Sugar.

Såhär gjorde jag:

Mjuk pepparkaka,

1 dl ägg

1,4 hg socker

1 dl vispgrädde

75 gr smält smör

1,4 hg vetemjöl

0,5 tsk bikarbonat

2 tsk av vardera kanel, nejlika och ingefära

Smält smöret och låt svalna, vispa ägg och socker vitt och pösigt, blanda i grädden och det smälta smöret, sikta sedan i mjölet och kryddorna i smeten och blanda försiktigt. Baka av i en 18 ring i 175 gr Celsius ca 35 minuter.
Till min tårta gjorde jag två bottnar.

Creamcheesefrosting

2,4 dl smör rumstempererat

230 gram creamcheese

10 dl florsocker

0,5 tsk vaniljessens

Vispa bara ihop allt till en härlig smet, ta undan en liten del  av den och blanda i rårörda lingon.

Dela de färdigbakade bottnarna i två delar så att du totalt har fyra bottnar, bred frosting mellan varje lager.
Ett lager ska vara lingonfrosting.
Stryk in hela tårtan tunt med frosting och låt stå i kyl ett dygn att stelna.

Marängsmörkräm,

3 st äggvitor

250 gram socker

350 gram rumstempererat smör

1 tsk vaniljessens

Värm rörandes äggvitor och socker i en bunke över vattenbad till 65 grader, när du uppnått temperatus då tar du och vispar ägg/sockerblandningen till en tjock maräng, det tar ca 10 minuter .
Känn på marängen, den ska ha hunnit svalna.
Börja sedan klicka i lite rumstempererat smör lite i taget i marängen och vispa sakta under tiden till en ljuvligt god marängsmörkräm.
Slå nu i vaniljessensen och ev färg om du vill ha det.

Klä nu in hela tårtan i marängsmörkrämen och dekorera som du vill.

Lycka till/ Kärlek Betty

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

fem × 5 =